maanantai 19. syyskuuta 2016

Ihana Ally Condien Tarkoitettu

kirjoittaja: Ally Condie
kirjan nimi: Tarkoitettu
tekstilaji: nuorten romaani
julkaisuvuosi: 2010

Ally Condien Tarkotettu kertoo 17-vuotiaan Cassian elämästä Yhteiskunnassa. Yhteiskunta on kehttänyt kansalaisilleen "täydellisen elämän". Se päättää ihmisten ruuan ja työpaikan. Yhteiskunta määrittää myös kansalaisten kumppanin ja milloin he kuolevat.
Cassia saa parijuhlassa parikseen parhaan ystävänsä Xanderin. Kuintenkin Yhteiskunnan antamssa tietokortissa parhaasta ystävästä, on toisen pojan Kyn kasvot. Cassia rakstuu kirjan edetessä kyseiseen poikaan. Rakkauden kehtittyessä Cassia saa huomata, ettei Yhteiskunta olekkaan täydellinen.
"Mutta sitten Xander katsoo minua ja kysyy: ´Mitä sinä ajattelet?" ja minä vastaan:´Että olemme todella onnekaita´, ja tarkoitan sitä vilpittömästi. Kaikesta huolimtta meillä on paljon opittavaa toisistamme. Tähän hetkeen asti olen pitänyt Xanderia ystävänä. Nyt hän on minun parini.
 Emäntä oikaisee minua lempeästi: ´Ette onnekkaita, Cassia. Yhteiskunnassa ei tarvitse turvautua onneen.`"

 Kirja on kerrottu Cassian näkökulmasta, joten hänen ajatuksiaan oli helppo seurata. Kirjan alussa Cassia uskoi Yhteiskunnasta pelkkää hyvää, mutta juonen kehittyessä Cassia alkaa huomata suuri epäkohtia Yhteiskunnan järjestelmissä. Hän kasvaa sinisilmäisyydestään.
"Yhä uudelleen ajattelen: alä kulje sovinnolla, alä kulje sovinnolla, alä kulje sovinnolla. Vasta kukkulan laella minuun iskee oivallus: tätä runoa ei ole säilytetty, ja siihen on ollut hyvä syy.
Runo kehottaa taistelemaan." 

Kirja oli ihanaa luettevaa. Kerronta tyylin takia siihen oli helppo uppoutua. Cassian ja Kyn rakkaustarinaa oli mukava seurata. Kirja ei ollut yltiö romanttinen, sillä Cassian ja Kyn suhde oli kaukana helposta. He kuitenkin oppivat luottamaan toisiinsa. Lukemisen jälkeen mietin, kuinka hirveää olisi, jos kaikesta päätettäisiin valmiiksi. Mihinkään ei saisi vaikuttaa. Joku päättäisi ruokasi sen mukaan, mitä ravintoaineita tarvitsisit, eikä mitään saisi jakaa. Henkilökohtaisia esineitä ei juuri saisi olla. Kaikki olisivat samaa massaa, sillä vaatteitaan ei saisi valita. Kirja antoi kuitenkin myös toivoa. Jos on läheisiä, jotka välittävät, hankaluudet on helpompi kohdata.

Tarkoitettu on trilogian ensimmäinen osa, joten loppuratkaisua ei saa vielä tietää. Juoni jäi mielenkiintoiseen kohtaan, ja odotankin innolla, että pääsen lukemaan toisen osan. 
 Suosittelen kirjaa ihmiselle, joka haluaa kirjaan muutakin kuin pelkän rakkaustarinan. 





6 kommenttia:

  1. Postauksessa huomasi muutamia kirjoitusvirheitä, mutta ne eivät kuitenkaan juuri vaikuttaneet lukemiseen. Pidin siitä, kun kirjoittaja toi mielipiteitään ja ajatuksiaan esille. Postaus eteni hyvässä järjestyksessä.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Tekstisi on kiva ja sitä on rento lukea! Postaus eteni sujuvasti.

    VastaaPoista
  5. Veera, pidin erityisesti postauksesi lopun omasta pohdinnastasi. Etenet sujuvasti esittelystä romaanin erittelyyn ja syvempään pohdiskeluun. Kielessä on harmillisia lipsahduksia jonkin verran. Toivottavasti trilogian jatko-osat ovat mieluisia sinulle!:)

    VastaaPoista