lauantai 17. syyskuuta 2016

Sympaattinen Kohellusta korkokengissä




Kirjoittaja: Holly Smale
Kirjan nimi: Kohellusta korkokengissä
Tekstilaji: Rakkausromaani
Julkaisuvuosi: 2013 (Yhdysvallat), 2015 (Suomi)

"Tämä on suuri seikkailuni. Olen matkannut tänne 9 655 kilometriä ja viisitoista vuotta. Tulin Japaniin viettämään elämäni parhaan kesän, ja niin myös käy.

Eikä yksikään poika pilaa sitä minulta."


Geek Girl -sarjan toinen osa "Kohellusta korkokengissä" kertoo nuoresta 15-vuotiaasta Harrietista. Harriet on melko tavallinen tyttö- paitsi että hän on todellinen nörtti sekä kuuluisa malli. Harriet on juuri päässyt kesälomansa viettoon, mutta kesäsuunnitelmat tuntuvat romahtaneen yksi toisensa jälkeen. Nick, Harrietin unelmien poikaystävä, on lähtenyt jo alkuvuodesta Australiaan sanomatta Harrietille mitään heidän suhteensa jatkosta. Harrietin isä sekä äitipuoli Annabel odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan ja Nat, Harrietin paras ystävä, joutuu lähtemään Ranskaan kielikurssille. Voisiko vielä huonommin mennä? Harrietin pelastukseksi hän saa työtarjouksen Japaniin tekemään mallintöitä. Harrietin kesä tuntuu pelastuneen. Iloitseeko hän kuitenkin liian aikaisin?

Olin lukenut aikaisemmin sarjan ensimmäisen osan ja rakastuin kirjasarjaan heti. Kirjoittajan tyyli kertoa Harrietin elämästä minä-kertojana on hyvä ratkaisu. Se tuo kirjaan sille sopivan tyylin omaelämänkerralliseen tapaan. Kirjan yksi parhaista puolista on Harrietin faktat: Kuka nyt ei haluiaisi tietää, että perhosen toukalla on 4000 lihasta?

Kirjan yhtenä keskeisimmistä aiheista on nuorten kasvaminen lähemmäs aikuisuutta. Päähenkilön lisäksi myös Nat ja Nick kasvavat ihmisinä niin yhdessä kuin erikseenkin. Henkistä kasvua on vaikea seurata oikeassa elämässä, joten sen huomaaminen kirjassakin on vaikeaa. Kirjan lopussa minun piti miettiä henkilöiden muutosta kirjan alusta loppuun.

Jännitteen synnyttää hitaasti paljastuvat yksityiskohdat ja uudet käänteet. Kun luin kirjaa, en osannut lainkaan ennustaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Harriet on myös niin sympaattinen henkilö, ettei kirjaa voi laskea kädestään ja jättää häntä yksin seikkailemaan pitkin Japania.

Kirja sai minut pohtimaan, että ovatko huoleni niin suuria kuin oikeasti luulen. Harriet tuntuu saavan paljon enemmän murheita niskaansa, mutta selviää niistä kuitenkin melko optimistisesti. Ihailen hänessä naisellista jääräpäisyyttä, mutta myös pinnan alla olevaa herkkää ja lempeää puolta. Harrietia ei ole väritetty kirjassa liikaa, joten kirjailija saa minut hymyilemään Harrietin inhimillisillä ja vähän vähemmän inhimillisillä kömmähdyksillä. Jos saisin päättää Harrietille moton, se olisi varmastikin "kömpelökin kompastelee läpi elämän".

Valitsin kirjan, koska elämäni ei mene melkein koskaan suunnitelmieni mukaan. Halusin samaistua Harrietiin ja saada tukea ilman turhempia selittelyjä. Kirja toimi tähän tarkoituksiin hyvin. Lukeminen oli helppoa ja antoi silti paljon ajateltavaa. Voisin suositella kirjaa sellaisille henkilöille, jotka haluavat lukea jotain mikä saa hymyilemään ja samalla liikuttumaan. Odotan, että pääsen lukemaan kirjan seuraavat osat!

4 kommenttia:

  1. Blogitekstiäsi on mukava lukea, koska se on selkeästi kirjoitettu. Kuva lukuhetkestäsi on ihana! Kirja kuulostaa hyvältä ja saatan itsekin lukea kyseistä sarjaa jatkossa vinkkiesi perusteella! Pohdit kirjaa mielestäni hyvin. - Loviisa

    VastaaPoista
  2. Kirja vaikuttaa hyvältä ja uskoisin, että saattaisin pitää kirjasta. Kuvailit kirjaa mielestäni hyvin eikä tekstiäsi ollut lainkaan tylsä lukea. Alempi kuva lukuhetkestäsi on ihana!

    VastaaPoista
  3. Kirjoitat positiivisesti ja selkeästi tekstistä. Kaksi viimeistä kappaletta ovat ihania! :)<3 Täytyy lukea itsekin.

    VastaaPoista
  4. Tekstisi on sujuva, hyvin rakennettu ja pohtiva - ilo lukea! Kuvistasi pidän minäkin!:)Hyviä lukukokemuksia sarjan parissa jatkossakin!

    VastaaPoista