maanantai 19. syyskuuta 2016

Koskettava Tähtiin kirjoitettu virhe

,
Kirjoittaja: John Green
Teoksen nimi: Tähtiin kirjoitettu virhe
Julkaisuvuosi: 2012
Tekstilaji: nuorten romaani

" ' Olen niin kuin. Niin kuin. Olen niin kuin kranaatti. Olen kranaatti, ja jossakin vaiheessa minä räjähdän ja haluaisin minimoida vanhingot, käsitätkö?' "

Tähtiin kirjoitettu virhe on kertomus elämästä, kuolemasta ja rakkaudesta. Se kertoo ihailtavan humoristisesti 16-vuotiaan Hazel Grazen kamppailusta parantumatonta kilpirauhassyöpää vastaan. 

Kirja kertoo siis Hazelin ajatuksista ja arjesta syövän kanssa. Kirjan alussa Hazel viettää paljon aikaa sängyn pohjalla lukien ja ajatellen, kunnes hän tapaa vertaistukiryhmässä hurmaavan Augustus Watersin, joka muuttaa hänen elämänsä.

Tähtiin kirjoitettu virhe ei ole mikään perinteinen nyyhkytarina, vaan siinä pidetään faktat faktoina eikä murehdita turhaan. Hazel ja Augustus vitsailevat ja pysyvät positiivisina, vaikka tietävät, että heidän suhteensa on tuhoon tuomittu. He ehtivät kokea paljon hyvää ja pahaa yhdessä ennen surullista loppua, mikä saattaa olla arvattavissa jo kirjan takakansitekstistä.

Kirja on mielestäni helppolukuinen ja mukaansa tempaava, sillä yleensä olen hidas lukija, mutta Tähtiin kirjoitetun virheen luin kahdessa päivässä. Minä-kertoja on mielestäni loistava valinta, koska näin lukija pääsee Hazelin pään sisälle. Vaikka kirjassa liikutaan välillä synkkienkin aiheiden ympärillä (esim.kuolema ja oman muistotilaisuuden suunnittelu), ei se silti ole niin rankkaa luettavaa kuin voisi arvella. Kirjassa tapahtuu myös paljon hyvää kaikkien vastoinkäymisten lisäksi (esim. matka Amsterdamiin tapaamaan Hazelin lempikirjailijaa).

Itse pidin kirjasta, koska se oli hauskaa luettavaa, mutta se myös pisti ajattelemaan, mikä elämässä todella on tärkeää. Elämän pituudella ei niinkään ole väliä, kunhan sen viettää rakastamiensa ihmisten kanssa.

Tässä on vielä katkelma Hazelin ja Augustuksen perheiden yhteisen illallisen vuoropuhelusta, joka mielestäni kuvaa hyvin, minkä tyyppistä huumoria kirjaan on viljelty.
" Gus: 'Sinäpä sen sanoit. Se maistuu erinomaisen hyvin valmistetulta ruualta. Mutta se ei maistu, miten sen nyt hienotunteisesti sanoisi...?'
Minä: 'Se ei maistu siltä, kuin itse Jumala olisi muuttanut taivaan viiden ruokalajin ateriaksi, jonka kyytipoikana tarjotaan käynyttä, kuplivaa, häikäisevää plasmaa -- terälehtien leijuessa pöydän ympärille kanavan rannassa.'
Gus: 'Kauniisti ilmaistu.'
Gusin isä: 'Lapsemme ovat outoja.'
Isä: 'Kauniisti ilmaistu.' " 

7 kommenttia:

  1. Blogi oli juuri sopivan pituinen ja ainakin minulla riitti mielenkiintoa lukea se alusta loppuun, vaikka yleensä en blogeja jaksakkaan lukea. Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
  2. Pidin kovasti tavasta, jolla kuvailit kirjaa ja sen tapahtumia. Pidin myös pohdinnoistasi ja oli hienoa kuulla kuinka kirja oli saanut sinut ajattelemaan. Lisäksi olit valinnut hyvin sitaatit kirjasta.

    VastaaPoista
  3. Olet kirjoittanut kirjastasi kauniisti kuvaillen! Olet myös pohtinut blogissasi ja kertonut omia näkemyksiäsi kirjasta, mikä on mielestäni vain plussaa ja tekee blogistasi mielenkiintoisen.

    VastaaPoista
  4. Blogipostauksestasi huomaa, että romaani oli sinulle mieluisa lukukokemus! Etenet tekstissäsi sujuvasti ja pääset lopussa hieman syvempään pohdiskeluun. Omaa teoksen tulkintaa ja ajattelua voisi olla enemmänkin! Toivottavasti löydät jatkossakin yhtä innostavia ja mukaansatempaavia teoksia luettavaksi!:)

    VastaaPoista