maanantai 19. syyskuuta 2016

Ihana Ikuisesti prinsessa

Yhdysvaltalaisen Meg Cabotin Ikuisesti prinsessa on Prinsessapäiväkirjat-kirjasarjan päätösosa. Kirja käsittelee päähenkilö Mia Thermopoliksen elämää viimeisen lukiovuotensa aikana. Mialla on täysin samoja ongelmia kuin muillakin nuorilla; koulupaineita, ongelmia kotona, riitaa poikaystävän ja parhaiden kavereiden kanssa. Tämän kaiken lisäksi Mia on pienen eurooppalaisen valtion prinsessa, joka tuottaa lisää ongelmia... 

    Prinsessapäiväkirjat-kirjasarjaan kuuluu 14 muutakin kirjaa, jotka on julkaistu Ikuisesti prinsessa-teosta ennen. Mielestäni edeltävät kirjat kannattaa lukea ennen päätösosaa, se tekee päätösosan lukemisesta vielä jännittävämpää. Kirjassa ei esitellä päähenkilöä tai sivuhenkilöitä sen tarkemmin, joten lukeminen helpottuu jos on lukenut aikaisemmat kirjat. Silloin tuntee henkilöt paremmin ja tietää heidän välillään tapahtuneet asiat ja niiden seuraukset.  

    Kirjasarja on kirjoitettu päiväkirjamuodossa, joka auttaa lukijaa pysymään mukana menossa. Jokaista kappaletta ennen on merkitty päivämäärä, kellonaika ja paikka. Päiväkirjasta lukija saa myös kaikki päähenkilön ajatukset suoraan silmiensä eteen. Tai siis kaikki ne ajatukset jotka päähenkilö päättää sinne kirjoittaa. 
"Oli miten oli, en halua kertoa tarkemmin mitä meidän välillä tapahtui viime yönä, koska se on intiimiä - niin intiimiä etten voi kirjoittaa sitä edes tähän. Mitä jos päiväkirjani joutuu joskus vääriin käsiin?" (s.311)
  
   Ikuisesti prinsessa on mahtava kirja. Mialta löytyy huumorintajua ja joskus hän ylireagoi. Kirja on siis hauska ja samalla hyvin analyyttinen, sillä Mia ottaa kaiken tarkasti huomioon ja pistää sen sitten muistiin päiväkirjaansa. Kirjassa Mia kertoo taitavasti nuoruudesta, joissain kohdissa sen tajuaa rivien välistä. Nuoruus ei ole Mialle läheskään samanlaista kuin kaikille muille hänen ikätovereilleen, ja se tekee kirjasta erittäin mielenkiintoisen. Lukija pääsee mukaan vauhdikkaaseen nuoren naisen elämään ja prinsessatunneille, terapeutin vastaanotolle, juhliin ja muihin tilaisuuksiin, tapaamaan julkkiksia ja kuninkaan linnaan. En tiedä kuinka hyvin kirjailija tuntee prinsessan jokapäiväistä elämää, joten en tiedä kuinka lähelle totuutta kirja pääsi. Kirjassa kuvailtu prinsessan elämä on hyvin kiireistä ja luo vielä lisää paineita prinsessalle. Siitä huolimatta Mia jaksaa urhollisesti kantaa vastuuta kansalaistensa hyväksi, vaikka joutuukin välillä hankaliin tilanteisiin sen takia. Kaikesta huolimatta hän on ihailtava prinsessa.
"Totta kai välillä on tyhmää olla prinsessa. Mutta nyt tiedän, miten voin asemani avulla auttaa ihmisiä ja tehdä maailmasta pikkuisen paremman paikan." (s.322)

4 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni postaus etenee hyvässä järjestyksessä sekä se on mielenkiintoinen. Kuva sopi postauksen tunnelmaan hyvin. Lainaukset olivat mielestäni hyvissä kohdissa ja auttoivat ymmärtämään paremmin postauksen kohtia. Mielestäni kirjoittaja olisi voinut tuoda omaa mielipidettään enemmän esille, mutta postaus oli muuten hyvä ja tekstissä oli helppo pysyä mukana.

    VastaaPoista
  3. Hyvin kirjoitettu teksti. Lainaukset tukevat hyvin sitä, mitä olet kertonut kirjasta. Pohdit hyvin kirjan sisältöä, ja paljastat siitä juuri sopivasti. Tekee mieli itsekkin lukea:)

    VastaaPoista
  4. Emmi, esittelet lukemaasi romaania hyvin - päähenkilö, hänen elämäntilanteensa ja teoksen päiväkirjamaisuus tulevat esille selvästi. Tarkempaa erittelyä (kertojaratkaisu, teema yms.) ja omaa ajatteluasi olisi saanut olla enemmänkin. Oletko lukenut itse sarjan kaikki aiemmat osat..? Aikamoinen annostus prinsessaelämää tarjolla..:)

    VastaaPoista