lauantai 17. syyskuuta 2016

Jay Asherin koukuttava Kolmetoista syytä


kirjoittaja: Jay Asher
teoksen nimi: Kolmetoista syytä
julkaisuvuosi: 2014
tekstilaji: nuorten romaani                    

"Hei pojat ja tytöt. Hannah Baker tässä. Livenä ja stereona.
En usko korviani.
 Ei uusintanäytöstä. Ei encorea. Eikä ainuttakaan toivekappaletta tällä kertaa.
 Ei, en oikeasti usko tätä. Hannah Bakerhan tappoi itsensä.
 Toivon että olet valmis, koska aijon kertoa sinulle elämäntarinani. Tarkemmin sanottuna sen, miksi elämäni päättyi. Ja jos kuuntelet näitä kasetteja, sinä olet yksi syy siihen."

  Kolmetoista syytä kertoo Clay Jensenin päivistä sen jälkeen kun hän löytää kotioveltansa mysteerisen paketin täynnä kasetteja. Kaseteilta paljastuu kolmetoista syytä siihen, mikä johti Clayn ihastuksen ja luokkalaisen Hannah Bakerin epätoivoiseen ratkaisuun. Jokaiselta kasetilta tarinaa avautuu hieman enemmän ja lopulta Clay kuulee myös oman osuutensa tapahtumiin.

Kirjan aiheena on itsemurha ja siihen johtavat syyt. Aihe on synkkä ja ajatuksia herättävä, mutta kirjailija on saanut kirjaan myös rentoa tunnelmaa, joten kirjaa ei ole raskasta lukea.

Pidin kirjasta, koska sen juoni oli tarkkaan harkittu ja se eteni selkeästi. Tarinan etenemistä kasetti kasetilta oli mielenkiintoista seurata. Kirjan nimi on erittäin osuva ja se kertoo kaiken olennaisen. Kirja kertoo kolmestatoista henkilön ja tapahtumien summasta, jotka lopulta johtavat Hannahin itsemurhaan.

Kirja on kirjoitettu päähenkilön Clayn näkökulmasta, jolloin hänen ajatuksensa ja tunteensa välittyvät lukijalle hyvin. Jokaisen kasetin tuoma jännitys ja Clayn muistot Hannahista ovat voimakkaita, jolloin henkilöihin voi samaistua paremmin.

Kirjan henkilöt muuttuvat kirjan aikana, koska heistä kuullaan jatkuvasti uusia puolia ja miten he liittyvät Hannahin tapaukseen. Ihmisten huonot sekä hyvät puolet tulevat selkeästi esille. Kiinnostusta lisää jännite siitä, ketkä kaikki kasetit on jo kuunnellut, ja ketkä kaikki tietävät jo Hannahin tarinan hänen omasta näkökulmastaan.

Kolmetoista syytä on mieleenpainuva kirja, koska se muistuttaa siitä, kuinka pienistä asioista ihmisen henkinen hyvinvointi voikaan olla kiinni. Kirjan tapahtumat voisivat tuntua todellisilta, mutta osa Hannahin itsemurhaan johtavista syistä on hieman epäuskottavia. Kirja saa silti pohtimaan, millaiselta Hannahin ja Clayn kokemat tapahtumat olisivat tuntuneet omalla kohdalla.

Suosittelen kirjaa ihmiselle, joka pitää kirjoista, joiden tarina rakentuu pala palalta muodostaen mielenkiintoisen ja koukuttavan juonen. Kannataa lukea Kolmetoista syytä, jos pitää kirjoista joiden tarinan kulkua ja loppuratkaisua on vaikea arvata.

7 kommenttia:

  1. Ihana tunnelma tuossa alemmassa kuvassa! Meinasin itsekin lukea tämän kirjan, mutta olen ihan tyytyväinen etten lukenut. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja opettavaiselta, mutta ei kuitenkaan vaikuta sellaiselta, josta minä saattaisin pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kirja todella oli mielenkiintoinen, mutta en todennäköisesti olisi sitä ilma tätä tehtävää löytänyt ja lukenut, koska se ei ole kirja josta normaalisti ehkä niin paljon pitäisin. Yllätyin silti positiivisesti. :)

      Poista
  2. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta! Olet kirjoittanut monipuolisesti ja pohtien. Olisin kuitenkin halunnut tietää enemmän, miten kirjaan on saatu rentoa tunnelmaa sen käsitellessä kuitenkin niin synkkää aihetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta :) Ja vastauksena kysymykseesi kirjaan on saatu rentoa tunnelmaa kirjoittamalla myös positiivisista asioista ja mukavista muistoista synkempien aiheiden lomassa. Synkästä aiheesta huolimatta kirjaa ei ole kirjoitettu opettavaisella ja persoonattomalla otteella.

      Poista
  3. Ehkä pieniä kirjoitus- ja kielioppivirheitä mutta ne eivät haitanneet lukemistani. Etenet hyvin tekstissäsi sekä saat kirjan kuulostamaan mielenkiintoiselta, ei tosin sillä ettei se oikeasti olisi. Pohdit hyvin tekstissäsi, mutta olisit voinut mielestäni tuoda omaa mielipidettäsi kirjasta ehkä hieman enemmän esille. Hyvää työtä joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  4. kiitos monipuolisesta palautteesta!

    VastaaPoista
  5. Loviisa, minäkin ihastuin alemman kuvan lukutunnelmaan!:) Kirjoitat sujuvasti ja eritellen (esim. kertoja, romaanin rakenne) lukemastasi romaanista. Pääset myös syvällisemmän pohdinnan tasolla - tätä osuutta voisi hieman laajentaakin. Olet myös vastannut perusteellisesti saamiisi kommentteihin - hyvä!

    VastaaPoista