tiistai 20. syyskuuta 2016

Silmiäavaava Iskelmiä

Kirjan nimi: Iskelmiä 
Kirjailija: Laura Lähteenmäki 
Tekstilaji: Nuorisokirjallisuus 
Julkaisuvuosi: 2013 

Lukemani kirja on Laura Lähteenmäen nuorisoromaani, joka kertoo Aino nimisestä tytöstä. Aino tuntee, että hänet olisi puhallettu henkiin, kun Samuli suutelee häntä hyppytornin portaita vasten. Aino rakastuu Samuliin ja jättää huomioimatta muita hänelle tärkeitä asioita ja ihmisiä. Suudelmien välissä tulevat iskut saa Ainon lopulta tajuamaan, että kaikki ei ole kunnossa. 
  
”Pitkästä aikaa, ehkä ensimmäistä kertaa elämästäni tuntuu, että olen hengissä ja mukana, kosketuksissa johonkin tärkeään. Että sillä, että olen, on merkitystä.” (s.59) 
  
Kirja Iskelmiä oli todella helppolukuista ja tarina nappaa lukijansa mukaan. Iskelmiä-kirja käsittelee arkaa aihetta parisuhteessa ja Aino päähenkilöhahmona jäi hyvin mieleen. Aino hahmona oli samanlainen kuin kuka tahansa 16-vuotias tyttö voisi olla. Hän kohtasi mukavan pojan Samulin, mutta päästyään lähemmäs Samulin elämää rakkaus teki niin sanotusti sokeaksi, eikä Aino nähnyt suhteeseen muodostuvia ongelmia.  
  
”Haluaisin kysyä joltakulta, miten seurustellaan, miten ollaan, kuinka paljon siedetään ja mikä on liikaa, mutta en voi puhua tästä kenenkään kanssa.” (s.156) 
  
Kirjan luettuani aloin pohtia sen nimeä. Iskelmiä. En edes aluksi ajatellut lyömistä tai muutenkaan iskuja. Kirjaa lukiessani nimi alkoi hahmottua, että mitä sillä oikein tarkoitettiin. Kirjan mieleenpainuvin kohta oli, kun päähenkilö Aino tajusi, että hän on laiminlyönyt omia velvollisuuksiaan partioharrastuksessaan ja suhde Samuliin on muuttanut häntä. 
  
”-Ja se oli ihan vahinko, hän sanoo. Lopeta, tahdon huutaa sillä en halua enää puhua siitä. Vahinko mikä vahinko! Ääneen en sano mitään.” (s.138) 
  
  
Kirjan keskeisempiä henkilöitä olivat Aino, hänen poikaystävänsä Samuli sekä heidän perheensä. Kirjaa lukiessa Aino alkoi muuttua aremmaksi alettuaan seurustella Samulin kanssa. Samulista paljastui uusi piirteitä. Ainon ja Samulin kodit olivat keskeisiä tapahtuma ympäristöjä. Tapahtuma kulku sijoittui heidän koteihinsa ja kouluympäristöön. 
Kirjassa on minä kertoa, jonka ansiosta on helpompi saada selville Ainon tuntemuksia. Kirjan ajatus muuttuisi hieman, jos kirjassa olisi esim. kaikkitietävä kertoja. Kirjaa lukiessani tajusin, että on hyvä antaa anteeksi, mutta tehtyä ei silti saa tekemättömäksi.

Janina Lehtovirta

5 kommenttia:

  1. Kirjan aihe vaikuttaa tärkeältä. Minua alkoi kiinnostamaan tekstisi luettua kirjan juoni ja etenkin Ainon asema kirjassa. Haluaisin ehdottomasti lukea Ainon maailmasta ja hänen ajatuksistaan.

    VastaaPoista
  2. Olet kuvaillut kirjaa hyvin ja valitsemasi sitaatit tuovat hyvin esille kirjan aiheen. Olisin ehkä kuitenkin halunnut tietää sinun lukukokemuksestasi enemmän ja kuulla mielipiteesi kirjasta.

    VastaaPoista
  3. Minäkin tahtoisin kuulla enemmän omista lukukokemuksistasi.

    VastaaPoista
  4. Janina, kirjoitat lukemastasi teoksesta melko monipuolisesti - hyvä! Esimerkiksi romaanin nimen avautuminen hiljalleen tulee esille hienosti. Ehkäpä jäsentelyä (asioiden esittämisjärjestystä) olisi voinut pohtia tarkemmin. Omista ajatuksistasi olisin minäkin lukenut mielelläni enemmän.

    Hienoa, että et lannistunut teknisistä vaikeuksista, Janina! Harmillista, että kuva jäi ilmeisesti tästä syystä pois postauksestasi.

    VastaaPoista
  5. Janina, kirjoitat lukemastasi teoksesta melko monipuolisesti - hyvä! Esimerkiksi romaanin nimen avautuminen hiljalleen tulee esille hienosti. Ehkäpä jäsentelyä (asioiden esittämisjärjestystä) olisi voinut pohtia tarkemmin. Omista ajatuksistasi olisin minäkin lukenut mielelläni enemmän.

    Hienoa, että et lannistunut teknisistä vaikeuksista, Janina! Harmillista, että kuva jäi ilmeisesti tästä syystä pois postauksestasi.

    VastaaPoista