maanantai 19. syyskuuta 2016

Sairas Tähtiin kirjoitettu virhe


Kirjoittaja: John Green 
Teoksen nimi: Tähtiin kirjoitettu virhe
Teksti laji: nuorten romaani
Julkaisuvuosi: 2012 (Yhdysvallat), 2013 (Suomi)


Kirja kertoo kilpirauhassyöpää sairastavasta 16-vuotiaasta Hazel nimisestä tytöstä, joka on onnekas saadakseen muutaman elinvuoden lisää, vaikka hänestä itsestään elämä tuntuu jo kovin eletyltä. Hazelin elämä muuttuu nopeasti tavattuaan vertaistukiryhmässä 17-vuotiaan Augustuksen, joka oli sairastanut luusyöpää. 

Hazelin ja Augustuksen välille syntyy hieno suhde, jossa on mukana aitoa rakkautta ja välittämistä. He todella löytävät yhdessä sen mistä elämässä on oikeasti kyse ja sen mitä he eivät olleet vielä ehtineet menettää.

"Ja sitten me suutelimme. Hellitin otteeni happikärrystä ja nostin käteni Augustuksen niskaan, ja hän kohotti minut vyötäisiltä varpailleni. Kun raottuneet huulemme kohtasivat, minua alkoi hengästyttää uudella, kiehtovalla tavalla. Tila ympärillämme katosi, ja yhden kummallisen hetken ajan minä todella pidin ruumiistani: syövän runtelema keho jota olin raahannut vuosikausia eteenpäin tuntui yhtäkkiä taistelemisen arvoiselta, se tuntui keuhkodreenien ja laskimokatetrien ja kasvaimen alituisen petollisuuden arvoiselta." 



Kirjassa on minäkertoja ja kirjan tapahtumat kerrotaan Hazelin näkökulmasta. Se, että tapahtumat kerrotaan juuri hänen näkökulmastaan tekee kirjasta mielenkiintoisen.  Sillä kirjassa päästään hyvin lähelle syöpää sairastavien arkea ja sitä mitä he käyvät päässään läpi syövän eri vaiheiden aikana. Jos kirjassa olisi jonkin muu kertoja ei päästäisi niin lähelle kirjan päähenkilön syvimpiä ajatuksia

Ennen kuin aloin lukea kirjaa ajattelin sen olevan niin koskettava, että saattaisin jopa itkeä kirjaa lukiessani, mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Uskon sen johtuvan siitä miten kirjan päähenkilöt itse suhtautuivat tilanteeseensa. Kirjan päähenkilöt tiesivät kuoleman pian tapahtuvan, mutta eivät murehtineet sitä turhaan vaan sen sijasta keskittyivät elämään sen ajan täysillä, mitä on jäljellä.

Kirjan teemana voidaan pitää periksi antamattomuutta ja sitä, että elämästä kuuluu nauttia. Aiheena kirjassa on syöpä ja sen eri vaiheet, mutta lisäksi kahden ihmisen välinen aito rakkaus ja välittäminen.

Pidin kirjasta kovasti, sillä se oli koskettava, mutta myös hauska. Ja kirjan tapahtumat ja käänteet olivat mielestäni kerrottu hienolla tavalla. Kirja oli myös nopea lukuinen, vaikka sivuja kirjassa olikin yli 300.  

10 kommenttia:

  1. Sitaatti on mielestäni hyvä ja ajattelen sen kuvaavan kirjan luonnetta aika hyvin. Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
  2. Ennen kuin aloin edes lukemaan postaustasi, silmääni pisti sen hieno rakenne. Kappaleet on selvästi jaettu, ja sitaatti erottuu selkeästi. Olen itse lukenut kyseisen kirjan ja mielestäni olisit voinut kertoa vähän enemmän juonesta. Kielioppi oli kohdillaan ja lauseet olivat helppolukuisia.

    VastaaPoista
  3. Erittäin hyvä teksti, jota on mukava lukea. Sitaatti sopii tekstiin täydellisesti.

    VastaaPoista
  4. Hyvä blogiteksti kokonaisuudessaan! Tekstin ulkoasu oli selkeä ja kiva. Pidin mietinnöistäsi kirjasta ja oli hauska kuinka erilaisia ajatuksia meillä oli kirjasta, koska itse luin saman kirjan. Ole tosin samaa mieltä kanssasi monista asioista kirjasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa nähdä, että meillä on samanlaisia ajatuksia. Kiitos vielä paljon palautteestasi!

      Poista
  5. Riina, pohdit kivasti kertojaratkaisun merkitystä, ja pääset myös teemojen tasolle. Hyvä! Omaa pohdiskeluasi olisi ollut mukava lukea enemmänkin, ja teoksen erittelyä (käänteet, miljöö, kieli yms.) olisi voinut olla enemmänkin. Alempi kuva on tunnelmallinen!:)

    VastaaPoista
  6. Jäin vielä pohtimaan otsikkoasi - se ei ehkä kuvaa parhaalla mahdollisella tavalla teosta tai lukukokemustasi, vaikka sairaus onkin merkittävässä osassa tarinaa... Mietitkö itse otsikointia?

    VastaaPoista