maanantai 19. syyskuuta 2016

Silmiä avaava Poika





Marja Björkin romaani Poika (2013) kertoo nuoresta Marionista. Marion on poika, joka on syntynyt tytön kehoon ja hän yrittää korjata tilannettaan kirjan aikana. 

Marion on aina ajatellut olevansa yksi pojista, mutta murrosikä muutti kuitenkin kaiken. Hänestä oli tuntunut, ettei tytöille tapahtuvat muutokset murrosiässä tapahtuisi hänelle. Pian hän kuitenkin joutui kauhukseen huomaamaan, että hänen kehonsa oli muuttumassa naisen kehoksi, kuten rinnat alkoivat kasvaa ja kuukautiset alkoivat.

"Olin ihmeissäni, kun sitten menkkatunnilla terveydenhoitaja työnsi paketin minunkin käteeni. Olin ehkä ajatellut, että menkat eivät voisi tulla minulle. Ehkä meidän luokan tytöt tunsivat sääliä minua kohtaan, mutta en sitä silloin itse huomannut. Ehkä ne tajusivat vielä paremmin kuin minä itse, miten outoa elämäni oli." (s.56)

Kirjassa päähenkilön transsukupuolisuus on oikeastaan vähän taustalla. Kirja käsittelee enemmän nuoren elämää ja aikuistumista, sekä äidin ja lapsen suhdetta. Marion ajautuu hieman huonompaan seuraan nuoruusaikana ja se heijastuu yhä hänen varhaisaikuisuudessaan. Hän on nuorena useasti juovuksissa, joutuu tappeluihin sekä maalaa graffiteja. Hän joutuu monesti myös sosiaaliviranomaisten sekä poliisien puhuteltavaksi. Äidin ja lapsen suhde nousee myös romaanissa esille. Marionin äiti yrittää parhaansa puolustaa ja ymmärtää lastaan vaikka se onkin vaikeaa. Lukuisten väärinymmärrysten ja ongelmien jälkeen suhde alkaa lopultakin parantua Marionin ja hänen äitinsä välillä.

Kirja on kirjoitettu nuorten kielellä, mutta kuitenkin ymmärrettävästi. Aluksi puheenomainen kieli saattoi hieman häiritä lukemistani, mutta totuin siihen melko nopeasti. Kirja on nopealukuinen eikä siinä jäädä kertomaan samasta asiasta pitkäksi aikaa, tapahtumat etenivät kirjassa nopeasti ja kronologisesti. Yhden romaanin sisälle on hyvin mahdutettu pitkä aikaväli päähenkilön elämästä hänen päiväkotiajoistaan aikuisuuteen. Kirjan lopussa Marion on jo yli kolmekymmentä. 

Poika on mielestäni realistinen, tapahtumat voisivat tapahtua kenelle tahansa. Romaani kertoo hyvin nuorten elämästä, sillä tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen Marionin teini- ja varhaisaikuisikään. Nuortenromaanissa käsitellään ohimennen monia tavallisia ongelmia, kuten uuteen kouluun menemistä, työpaikan hankkimista ja ylipainon kertymistä sekä siitä eroon pääsemistä. Kirja myös näyttää lukijalleen, kuinka transsukupuolisetkin elävät lähes täysin normaalia elämää, he ovat ihmisiä siinä missä muutkin. 

Pidin romaanissa siitä, kuinka realistinen ja kaunistelematon se oli. Siinä kuvataan hyvin, kuinka hämmentävää se on murrosiän alkaessa varsinkin transnuorelle kun hänen kehonsa alkaa muuttua odottamattomaan suuntaan, sekä sitä, etteivät transihmiset halua olla toista sukupuolta, vaan he ovat. 

"Jos joku olisi kertonut minulle, kun olin ollut kymmenen tai kaksitoista, että saisin vielä muuttua kokonaan mieheksi, elämäni olisi ollut paljon helpompaa. Olisin valmistautunut muutokseen ja ollut rohkeammin poika ja mies jo silloin. Mutta jos ajattelen tarkemmin, olisin halunnut olla mies koko ajan, joka hetki. Olisin halunnut elää lapsuuteni ja nuoruuteni kokonaan poikana." (s.179)

"Ihmisen sukupuolisuus on vakava asia. Minusta näihin asioihin pitää suhtautua asiallisesti." (s.182)

7 kommenttia:

  1. Kirjasta kerrottu hyvin tietoa.

    VastaaPoista
  2. Katkelmat olivat todella hyvin valittu ja kirjasta oli kerrottu hyvin laajasti. Kiinnostuin itsekin tästä kirjasta niin, että haluaisin lukea tämän kirjan.

    VastaaPoista
  3. Hyvin laaja ja kattava. Helppo samaistua, koska olen itsekkin lukenut kyseisen kirjan.

    VastaaPoista
  4. Sitatti on hyvä! Teksti on muutenkin ymmärrettävä ja asoita pohdittu hyvin.

    VastaaPoista
  5. Pidän tekstistäsi. Kerroit asioista sopivasti, niin että mielenkiintoni heräsi. Et kertonut liikaa kirjan juonesta, mikä on hyvä asia. Tekstisi herätti paljon kysymyksiä, joihin voi saada vastauksen vain kirjan lukemalla.

    VastaaPoista
  6. Sini, postauksesi on sujuva ja loogisesti etenevä!:) Valitsemasi sitaatit ovat todella osuvia, kuten muutkin kommentoijat ovat todenneet. Romaanin erittelyä (kertoja, miljöö yms.) olisi voinut olla enemmänkin.

    VastaaPoista